Изключително рядък феномен заснеха край Търговище. Кадрите публикува Метео Балканс.  Синоптиците

...
Изключително рядък феномен заснеха край Търговище. Кадрите публикува Метео Балканс. 
Синоптиците
Коментари Харесай

Северно сияние озари небето над Търговище

Изключително необичаен феномен снимаха край Търговище. Кадрите разгласява " Метео Балканс ". 

Синоптиците фенове не изключват това да е Северно зарево.

Причината за Северното зарево се крие в Слънцето – източникът на живота на нашата планета, който непрекъснато ни припомня какъв брой безсилни и оскъдни сме пред галактическите сили, споделя Искам да знам. Слънцето непрестанно изхвърля в космоса заредени частити, които образуват по този начин наречения безоблачен вятър. Той се движи със скорост до 1000 км/с и за 2-3 дни доближава до синята атмосфера на нашата планета.  Там под въздействието на магнитното поле, което е най-силно на полюсите, частиците си взаимодействат и образуват разноцветно зарево от атмосферни газове.

Макар Сиянието да се наблюдява най-вече в полярните региони, то е достигало и до други точки на Земята. Така да вземем за пример през 1909г. светлините са видяни чак на екватора. През 2006г. пък се случва едно от най-големите слънчеви изригвания и Северно зарево се следи в Тексас, Бахамите и Хаваите.

В България има данни за Северно зарево през 1954г., което е било следено във Варна и е било толкоз необичайно, че хората са го помислили за отражения от голям пожар, като този изпепелил Лондон през 1666г.



Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР